joi, 4 octombrie 2007

40 de ani de la moartea eliberatorului Cubei

Ernesto "Che" Guevara, figura legendara a revolutiei, va fi omagiat - la 40 de ani de la moartea sa - in Cuba, unde este o adevarata institutie, dar si in Bolivia, unde a fost executat, informeaza NewsIn.














 
In Cuba - unde toti elevii vor incepe ziua spunand juramantul "pionieri, pentru comunism vom fi ca Che" - mausoleul in care au fost depuse ramasitele pamantesti ale lui Che in 1997, la Santa Clara, va gazdui ceremoniile. Fidel Castro, care a transferat puterea acum un an fiind bolnav, nu va participa la ceremonii. Fratele sau Raul, care asigura interimatul, ii va tine locul si il va omagia pe cel numit "argentinianul".

In Bolivia va fi organizat un mars la 7 octombrie la La Higuera, unde Che a fost capturat in urma cu 40 de ani, si va fi aprinsa o flacara, simbolic. O "declaratie a Vallevgrande", orasul invecinat unde cadavrul sau a fost descoperit in 1997, va fi adoptata a doua zi, urmata, la 9 octombrie, de o ceremonie politica.

La 8 octombrie 1967, armata boliviana, impreuna cu agenti CIA cubanezo-americani, l-a capturat pe Che, aflat in fruntea unor militanti. Che era in viata, supravietuise luptelor, foametei si bolilor. Guevara a fost dus intr-o scoala goala, unde si-a petrecut ultima noapte. A doua zi, revolutionarul este executat de Mario Teran, sergent bolivian, si intra in legenda. Avea doar 39 de ani.

Un timp uitat, legendarul revolutionar a fost "readus la viata" in 1997, cand au fost descoperite ramasitele pamantesti - a caror identificare ramane controversata. In intreaga lume, imaginea-cult a revolutionarului - fotografia cubanezului Alberto Korda, realizata in 1960 - continua sa faca obiectul unui intens comert, fiind reprodusa pe milioane de tricouri, afise, sepci sau genti, adorate de tineri de pe toate continentele, dar si de staruri.Extrema-stanga europeana aparuta din evenimentele din 1968 si o parte a intelectualilor au contribuit la popularizarea sa.

Sustinator declarat al violentei politice, Che Guevara, care a studiat medicina in Argentina, s-a intalnit cu Fidel si Raul Castro in Mexic inainte de a se implica in actiunile de gherila ce il duc pe Fidel la putere la Havana in 1959. Dupa ce supervizeaza sase luni actiunile in forta impotriva "contrarevolutionarilor", conduce un timp Banca Centrala cubaneza si Ministerul Industriei.

Artizan al apropierii revolutiei cubaneze de Moscova, Che se indeparteaza mai tirziu de pozitiile sovietice favorabile "coexistentei pasnice" cu blocul occidental, pentru a apara o strategie de cucerire a puterii prin lupta, mai apropiata de maoism.

"Si alte zone ale lumii au nevoie de modesta mea contributie", i-a scris Che lui Fidel cand a plecat din Cuba, in 1965, pentru a lupta in Africa. Urmeaza luni in care a incercat sa impuna revolutia armata in Congo, inainte de a se implica in ultima sa gherila, in Bolivia.




Sursa: 9AM

Niciun comentariu: